Sol, sommer og søndag som annerledesdag
Arbeiderpartiet mener at søndag bør være en annerledesdag, også på sommeren. Det har bystyrerepresentant Kenneth Mørk skrevet litt om her.
Endelig er sommeren her. Det er mange av oss som kjenner på at det skal bli godt, særlig i år. Det har vært utfordrende for mange i veldig lang tid, men nå når vaksinene rulles ut ser vi endelig skikkelig dagslys i enden av tunnelen. Vi kan være mer sammen, vi kan etter hvert gjøre de tingene vi har savnet, som å gå på konserter eller ha familiesamlinger og ta en tur på byen vel vitende om at det er trygt. Eller bare nyte en is på fiskebrygga mens man ser det yrende folkelivet igjen fylle den vakre byen vår.
Jeg er utrolig stolt av kommunen min. Det er mange grunner til det, men vi har så mange fantastiske bedrifter og et fremoverlent næringsliv som sørger for at Kristiansand er en veldig populær feriedestinasjon. De flotte ansatte i mat- og utelivsbransjen som sørger for sydenstemning og liv, butikkansatte som er blant de blideste og mest serviceinnstilte som finnes og vårt eget parkvesen som sørger for en blomstrende by i verdensklasse. Det er ikke rart vi er mange som er stolte.
Da jeg kom inn i lokalpolitikken, hadde vi tidligere på året arrangert «årets viktigste søndagstur». Mange husker den. Vi var rundt tusen mennesker som markerte at søndagen, det er vår felles fridag. Og vi vant frem. Annerledesdagen som vi ofte kaller den, vant. I dag er jeg ekstra stolte over at alle som jobber i butikkene i sentrum av Kristiansand fortsatt kan ha fri alle søndagene gjennom hele sommeren. Men det kommer nok noe i år som i alle andre år, en kan stille klokka etter Høyre og Venstre i denne saken. Friheten for arbeidsgivere til å bestemme, på bekostningen av de ansattes behov for, og retten til, en felles fridag med familien.
Men, dette er ikke alltid like lett. For presset kommer fra de borgerlige hvert år, som om det var avtalt etter utetemperaturen. Interesseorganisasjoner hiver seg på. Særlig nå, under korona. Man vil åpne søndagen for handel og utvide skjenketidene. Og vi sier nei, hver gang. Flertallet sier nei, hver gang. Ikke fordi nei er det eneste ordet vi vet om når det gjelder søndager og skjenketider, men fordi vi virkelig mener nei. Vi tyr ikke til lettvint liberalistisk ideologi, men vi hører på folk. Vi hører på ansatte. Folk vil ikke ha det, i hvert fall ikke det store flertallet. Og vi vet jo, selv om det enkleste er å lukke øynene for fakta når en hilser hjem til egne velgergrupper, at søndagsåpne butikker ikke bidrar til mer omsetning. Vi vet jo at det ikke gir flere studenter sommerjobb. Tvert imot.
Så, hva er denne annerledesdagen? Jo, den er frihet. Og en vesentlig del av det som gjør at vi opplever det yrende folkelivet på fiskebrygga mens vi nyter en is, det som gjør at de fleste av oss kan ta en felles tur til Bertes eller Høllen og bare være. Kristiansand er ikke bare turister, vi er også oss. Og vi skal også være i vår egen by, sammen. Det er en verdi i seg selv, særlig for butikkansatte som til vanlig allerede jobber i små stillinger, seks dager i uken. Det skal de få lov til, det fortjener de, særlig nå. De har stått i det mer enn mange andre under pandemien. Vi skal ikke belønne det med å ta fra dem en frihet.
Annerledesdagen er ene dagen i uka, hvor kirken og menigheter avholder sine gudstjenester og samlinger, det er den dagen du våkner i hengekøya ytterst på Odderøya. Det er dagen vi besøker familien vår, som vi i for lang tid har måttet holde på avstand, i kjærlighet til dem. Nå åpnes samfunnet snart opp, søndagen er familiedag. Det skal den fortsatt være.
Vi skal legge til rette for et yrende liv i hele kommunen vår. Og vi skal gi gode vilkår for næringslivet. Derfor har vi kommet næringa i møte med en krisepakke, vi samarbeider godt med dem om tiltak som bidrar til både sydenstemning og smittevern, men søndagen den tilhører oss alle. Og sydenstemningen, den er oss også, vi som bor her. Det må vi aldri glemme.
Arbeiderpartiet i Kristiansand er garantisten for at søndagen skal være vår felles fridag. Og i det ligger også en stor takknemlighet ovenfor alle de som må jobbe for å holde samfunnet i gang. Der de så ofte blir satt opp mot hverandre, de som får fri og de som må jobbe, er vår erfaring at de som må jobbe søndag i helse, redning og annet har et ønske for sine medborgere om å bevare søndag som fridag.
Kristiansand roer ned på søndag, hvilepulsen og takten senkes. Det er litt av vårt varemerke, det er et konkurransefortrinn og en styrke. Vi mener helt klart at det gir oss en utrolig flott by å besøke, men også en bedre by å bo, leve og arbeide i.